Nejsme jenom mozek a mysl

TAKÉ SE TO VE VÁS NĚKDY STRAŠNĚ PERE? JAKO BYSTE BYLI TVOŘENI STRAŠNOU SPOUSTOU RŮZNÝCH ČÁSTÍ A TY SI MEZI SEBOU ČASTO NEROZUMĚLY?

Tak to máte pravdu.

Přesně tak to totiž je. 

Každý z nás je totiž opravdu tvořen mnoha vrstvami. Tělo, Duše Duch jsou základní triumvirát, ale máme tu i Mysl, Ego, Srdce, Buňky, Mezibuněčnou část těla, a zjevně i mnohem více. 

Často se pak stane, že na jednu událost nebo rozhodnutí, má každá naše část jiný názor. 

Velmi častý bývá rozpor mezi duší, která chce prožít i úplně extrémní zážitky a egem, které nás před nimi naopak zoufale brání.

Rozpor mezi myslí a srdcem jste určitě zaznamenali mnohokrát sami. 

V našem prostředí se vždy kladl velký důraz na mozek, mysl a racionálního uvažování. 

Jak praví sama velká Wikipedie: 

„Racionalita je rozumnost či rozumovost, schopnost myslet, rozhodovat se a jednat na základě rozvahy, případně rozumných účelů a cílů, které lze obhájit důvody. Jenže, budeme-li dělat všechny závěry a rozhodnutí pouze na jejím základě, bude to stejné, jako když půjdeme v noci s baterkou a spolehneme se na kužel světla, jako na jediný zdroj informací o světě kolem.“

ŠLI JSTE NĚKDY UPROSTŘED TEMNÉ NOCI PO LESE SAMI A JENOM S BATERKOU?

Počítám, že ano. A jestli vás táborové bojovky minuly, tak si to budete umět představit. 

Soustředíte-li se na kužel světla, jako na jediný zdroj informací o vašem okolí, tak vás brzy nějaký vtipálek ze zálohy pěkně vyděsí. 

Nejen, že vám totiž neosvětlí vše potřebné. To, že se budete soustředit jen na něj, vyřadí vaše ostatní smysly i intuici ze hry. Znáte ten pocit, kdy vejdete do tmavé místnosti, kde se nic nehýbe a přesto víte, že tam někdo nebo něco je.

To jsou ty chvíle, kdy čerpáme informace pomocí jiných zdrojů. 

Najednou máme zase čich, sluch, vnímáme závany vzduchu a to, jak se zvuky odrážejí od stěn. Na úrovni buněčného těla čteme prostor, jehož jsme nedílnou součástí.

A pak, pak je tu i ta leckdy vysmívaná intuice, která pravděpodobně vychází z prostoru srdce. 

Ať už jste v lese na bojovce, nebo uprostřed běžného života, zkuste při řešení úkolů zhasnout – tedy vypnout racionalitu, jako váš jediný zdroj pro posuzování situací. Zkuste fungovat jako celek svých částí a používat je všechny. Budete překvapeni.